KTC-20220617-2.jpg

De impact van xtc op de Brabantse natuur

Het aantal afvaldumpingen afkomstig van de xtc-productie is toegenomen. Met alle gevolgen van dien voor de Brabantse natuur. Deze foto's laten de dumpplekken zien

Het festivalseizoen is na twee jaar afwezigheid in volle gang. Ook in Brabant staan er veel festivals op het programma, zoals komend weekend hip-hop festival WOO HAH! in Hilvarenbeek. Op veel festivals is het slikken van een xtc-pilletje heel gebruikelijk. Deze populaire en onschuldig lijkende drug maakt je voor een paar uur lang losser, energieker en vrolijker dan normaal. Een fijn gevoel voor op een festival, maar hoe onschuldig is xtc nou echt?

 

Ons land speelt een grote rol in de productie van de synthetische drugs MDMA (xtc) en amfetamine (speed). Uit cijfers van het in juni verschenen European Drug Report 2022 blijkt dat, in vergelijking met andere EU-landen, in Nederland de meeste MDMA- en amfetaminelabs worden opgerold. Van oudsher is de Nederlandse productie voornamelijk gecentreerd in Noord-Brabant en in Limburg.

 

Levensgevaarlijk

Voor de productie van xtc en speed wordt er gebruik gemaakt van chemische vloeistoffen zoals zoutzuur en aceton. “Deze stoffen zijn levensgevaarlijk voor zowel mensen als voor de natuur”, zegt boswachter bij Brabants Landschap Erik de Jonge. Na de productie worden de afvalstoffen op verschillende manieren gedumpt of geloosd. Vaak wordt het eerst in grote vaten of jerrycans gestopt en vervolgens langs een weg de natuur in gedumpt. Het gebeurt regelmatig dat de gevaarlijke vloeistoffen vanuit de vaten de bodem inlekken. 

KTC-20220620-5.jpg

Het aantal dumpingen van synthetisch drugsafval is in 2021 met 14% toegenomen ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit cijfers van de politie. Het vaakst wordt er gedumpt op de plekken waar het meest geproduceerd wordt: in Limburg (61 meldingen) en in Noord-Brabant (47 meldingen). In heel Nederland waren er 208 meldingen.

In sommige gevallen worden de afvalstoffen direct geloosd. Zoals dat vorig jaar gebeurde in de natuur in Oostelbeers nabij Eindhoven. In het gebied werden duizenden liters aan drugsafval direct de grond in geloosd. “Wanneer deze stoffen in de natuur terechtkomen, kan het grondwater verontreinigd raken waardoor al het leven wat ermee in aanraking komt doodgaat. Van kleine organismes tot vissen”, zegt de Jonge.

 

Dure schoonmaak

Drugsafval heeft niet alleen een schadelijke impact op de natuur, het ruimen van drugsafval is ook nog eens een grote kostenpost. Wanneer er afval wordt gedumpt op jouw terrein, ben jij als grondeigenaar verantwoordelijk voor de opruiming. Vanuit het Rijk is er sinds 2015 subsidie beschikbaar gesteld om grondeigenaren te compenseren voor de ruiming van drugsafval. Geld waar Brabants Landschap ook aanspraak op kan maken. “Maar zelfs dan houd je nog een flinke rekening van een paar tienduizend euro over”, zegt de Jonge. “Wanneer er chemische stoffen zijn vrijgekomen, moeten we een speciaal bedrijf inschakelen om de bodem te laten saneren. De sanering kan soms een aantal dagen duren en de kosten flink doen oplopen.” 

 

Hoewel het langetermijneffect van drugsafval op de natuur nog niet goed is onderzocht, is de langdurige schade op sommige plekken te zien volgens de boswachter: “Bij een beek waar een aantal jaar geleden drugsafval gedumpt is, zijn diersoorten voorgoed verdwenen.”

Klik op afbeelding om die in het groot te bekijken

Oostelbeers
Oostelbeers

Duizenden liters aan drugsafval zijn op 16 juni 2021 geloosd in de natuur bij Landgoed van Baest in Oostelbeers. De milieuschade was enorm. Het bodemleven op de directe plek is helemaal doodgegaan.

press to zoom
Oirschot
Oirschot

Langs een zandweg in het natuurgebied Dal van de Beerze in Oirschot, zijn op 26 juni 2021 dertig blauwe vaten met drugsafval gevonden in een sloot. Enkele vaten lekten.

press to zoom
Moergestel
Moergestel

Op 15 januari 2016 zijn er in een buitengebied van Moergestel 21 vaten aan chemisch drugsafval gedumpt. De vaten zaten niet goed dicht waardoor de lekkende vloeistoffen de bodem ernstig hebben verontreinigd.

press to zoom
Oostelbeers
Oostelbeers

Duizenden liters aan drugsafval zijn op 16 juni 2021 geloosd in de natuur bij Landgoed van Baest in Oostelbeers. De milieuschade was enorm. Het bodemleven op de directe plek is helemaal doodgegaan.

press to zoom
1/5

Verantwoording

De locaties waar drugsafval gedumpt of geloosd is, zijn gevonden door het zoeken naar oude nieuwsberichten van o.a. Brabants Dagblad die berichten over drugsafval. De informatie bij de foto's idem dito. De gefotografeerde locaties zijn niet altijd de exacte locaties waar drugsafval is gevonden. Wanneer het nodig was, ben ik maximaal een kilometer van de locatie afgeweken.